بیش از شصت سال است که از انواع کاربرد فلومتر الکترومغناطیسی در صنایع مختلف می گذرد. این فناوری توانایی اندازه گیری حجمی و سطحی تمامی مایعات رسانی الکتریکی را در هر صنعت دارد و نوعی جریان سنج حجمی آب و دیگر سیلات است. بنابراین مزایا و کاربردهای آن و آشنایی با این موارد برای هر صنعت فعال و در حال توسعه لازم است.
طرز کار فلومتر الکترومغناطیسی نیز منحصر به فرد و دارای گزینه های پیشرفته مختلف است. بنابراین در ادامه به کاربرد فلومتر الکترومغناطیسی و نکات مهم آن بیشتر پرداخته شده تا خرید به صرفه و مطمئنی از این دستگاه انجام شود.
بررسی طرز کار فلومتر الکترومغناطیسی
نحوه کار فلومترهای الکترومغناطیسی بر مبنای قانون فارادی بوده که بیان کرده هر گاه جسم هادی میدان مغناطیسی را قطع کند، درون آن جسم ولتاژ القا خواهد شد. بنابرای از این جریان سنج برای محاسبه و اندازه گیری سیال استفاده می شود که جریان حجمی سیال محاسبه شونده نیز مبنی بر سرعت سیال خواهد بود. این دستگاه تنها مناسب اندازه گیری جریان مایعات رسانا است و کاربردهای مختلفی در صنایع دارد. همچنین نکات مهم دیگری در رابطه با این دبی سنج نیز در ادامه مطرح شده است که تکمیل کننده طرز کار فلومتر الکترومغناطیسی است.
نکات مهم نصب فلومتر الکترومغناطیسی
امکان استفاده از تمامی کاربردهای فلومتر الکترومغناطیسی بعد از نصب دقیق و تخصصی این دستگاه وجود دارد و باید از افراد ماهر و فنی برای انجام این کار و دسترسی به همه مزایا و کاربردهای قطعی آن کمک دریافت کرد. همچنین مراحل و نکات نصب این دستگاه اندازه گیری سیالات عبارتند از:
- انتخاب بهترین مکان جهت نصب و برخورداری از صفر تا صد کاربرد فلومتر الکترومغناطیسی
- نصب واشرها و فلنج ها به صورت متحد المرکز و دقیق
- تخلیه لوله از تجمع هر فاز ثانویه جامد و هوا
- برای پر شدن فلومتر مغناطیسی، نصب آن در راستای لوله
- نصب دستگاه در خطوط عمودی و در جریان رو به بالا
- نصب سنسور جریان به طور عمودی برای اندازه گیری فاضلاب، لجن و دیگر مواد سیال
- نصب فلومتر در نواحی دارای حداقل لرزش
- دوری دستگاه از فضاهای الکتریکی و مغناطیسی
- اطمینان از جریان سیال یکنواخت و بدون تلفات و بسته شدن محکم هر فلج
نکات مهم برای انتخاب بهترین فلومتر الکترومغناطیسی
فاکتورها و نکات مختلفی در هنگام انتخاب و خرید یک فلومتر الکترومغناطیسی نیاز است که باید به آن ها توجه کرد. از جمله اینکه در صورت نیاز به یک فلومتر برای استفاده لوله های بزرگ، انتخاب فلومتر الکترومغناطیسی insertion بهترین گزینه است. همچنین فلومترهای مغناطیسی خطی برای جریان های بالا و کاربردهای با دقت بالا مناسب هستند. کاربرد فلومتر الکترومغناطسی برای جریان های کم نیز مناسب است. همچنین فاکتورهای دیگری که باید هنگام انتخاب فلومتر الکترومغناطیسی در نظر داشت عبارتند از:
- توجه به هزینه و قیمت فلومتر الکترومغناطیسی
- توجه به نیازهای منبع تغذیه از نظر برقی یا باتری بودین آن متناسب با محیط و منطقه نصب
- توجه به نوع کاربرد و طرز کار فلومتر الکترومغناطیسی و توجه به محیط سیال، محدوده جریان، دما و فشار رسانا
- توجه به دقت بالا و مورد نظر دستگاه فلومتر
- توجه به اتصالات جریان ولتاژ بالا و یا جریان ولتاژ پایین
- توجه به برند و اعتبار شرکت تولیدی
مهم ترین کاربردهای فلومتر الکترومغناطیسی
فلومتر الکترومغناطیسی از نوع نفوذ ناپذیر بوده و برای هر سیالی که رسانای الکتریکی بالای ۱۰ میکروزیمنس بر سانتی متر داشته، کاربرد دارد. بنابراین این دستگاه برای سیالاتی مانند محلول آب و ماسه، پودر زغال سنگ، فاضلاب ها، دوغاب، خمیر چوب، مواد شیمیایی و دارویی و در صنایع مختلف دیگر کاربرد دارد. کاربرد فلومتر الکترومغناطیسی در محیط زیست برای مدیریت و اصلاح الگوی مصرفی آب و در صنایع فرآوری، صنایع غذایی و علوم زیستی نیز فراوان است. به نحوی که برای سیالات با ویکسوز بالا، سیالات داغ یا سیالات برودتی نیز از آن استفاده می شود. کاربرد این دستگاه در صنایع دیگر نیز به صورت زیر است:
۱) کاربرد فلومتر الکترومغناطیسی در کشاورزی
برای آبیاری و کشت و کار گسترده در کشاورزی هر منطقه با هر شرایط آب و هوایی فلومتر الکترومغناطیسی کاربرد زیادی دارد. به دلیل فاقد قطعات متحرک و محدودیت فیزیکی و فنی این دستگاه، توجه و استفاده از این سبک از فلومترها بیشتر شده است. بنابراین بدون نظارت و با نگهداری ساده، پیشگیرانه و غیر پیچیده و نیاز به تعمیرات مداوم می توان از فلومتر الکترومغناطیسی استفاده کرد.
۲) کاربرد فلومتر الکترومغناطیسی در فاضلاب
محیط هایی که زباله ها در آن ها دیگر تجهیزات را مختل کرده و باعث آسیب به آن ها می شوند یکی از مکان های پذیرای مزایای فلومتر الکترومغناطیسی است. زیرا این دستگاه به مقداری رسوب و ذرات نیازمند است که آن ها را برای محلول فاضلاب ایده آل خواهد کرد و در فاضلاب شرط رسانا بودن سیال برای کاربرد فلومتر الکترومغناطیسی وجود دارد. فلومترها در تصفیه خانه های آب جهت اندازه گیری فاضلاب های تصفیه شده و یا نشده نیز می توانند مزایای مختلفی داشته باشند.
۳) کاربرد فلومتر الکترومغناطیسی در تامین آب آشامیدنی
برای اطمینان از فلومترهای نصب شده و موجود در تاسیسات آب آشامیدنی شهری، این ابزار باید گواهینامه معتبر و بهینه در این زمینه را دریافت کرده باشد. از طرفی این دستگاه فلومتر بدون وقفه در سرویس، نصب و استفاده می شود و حتی برای خنک کنندگی در برج های خنک کننده با بالاترین دقت کاربرد دارد.
۴) کاربرد فلومتر الکترومغناطیسی در صنعت
برای مناطق خطرناک صنعتی و تنظیمات صنعت پیشرفته و مدرن امروزی از این دستگاه می توان به خوبی استفاده کرد. فلومتر یا مگمتر در صنایع کاغذسازی، مصالح ساختمانی، شیمیایی، برق و انتقال مایعات نیز کاربرد گسترده و قابل توجهی دارد.
نتیجه گیری
در بین دستگاه های اندازه گیری و سنجش دبی جریان و سیالات مختلف، فلومتر الکترومغناطیسی دارای فرایند نصب و استفاده متفاوت و خاصی است. طرز کار فلومتر الکترومغناطیسی نیز به عوامل مختلفی از جمله محیط و نوع سیال بستگی دارد و در هنگام انتخاب بهترین فلومتر باید به این موارد توجه زیادی شود. این دستگاه کاربرد زیادی در صنایع و حوزه های مختلف فرایند مایعات و مواد سیال دارد.
بنابراین طبق این آموزش انتخاب و نصب فلومتر بهترین گزینه برای هر صنعت فعال و در حال پویا شدن، تهیه خواهد شد. در این مقاله نیز به صفر تا صد کاربرد فلومتر الکترومغناطیسی و نکات مهم آن پرداخته شد.
سوالات متداول
۱) کدام صنایع متقاضی انواع کاربرد فلومتر الکترومغناطیسی هستند؟
صنایع غذایی و دارویی، صنعت آب و فاضلاب، صنعت معدن و استخراج، صنایع شیمیایی و پتروشیمی، کشاورزی و نفت و گاز از جمله این موارد نیازمند به دستگاه فلومتر است.
۲) در انتخاب و خرید فالومتر الکترومغناطیسی به چه مواردی باید توجه کرد؟
باید به فاکتورهای مختلفی از جمله هزینه، نوع کاربری هر فلومتر، منبع تغذیه، دقت و کیفیت و برند و شرکت تولیدی این دستگاه توجه شود.
۳) توجه به چه نکاتی در طرز کار فلومتر الکترومغناطیسی اهمیت بیشتری دارد؟
نکات و موارد زیادی برای نصب و راه اندازی صحیح این دستگاه وجود دارد اما به عنوان مهمترین مورد، انجام فرایند نصب و تنظیمات اولیه توسط افراد متخصص و مهندسان ویژه این فعالیت اهمیت زیادی دارد.